Odată cu introducerea alegerilor europene în 1979, Parlamentul European este primul parlament internațional din lume care reprezintă un sistem democratic bazat pe elementul de participare care permite cea mai mare implicare a cetățenilor în politică.
Numărul eurodeputaților aleși în 2024 va înregistra o creștere. În cadrul unei sesiuni plenare desfășurate la Strasbourg în urmă cu câteva luni, Parlamentul European a validat decizia Consiliului European de a majora numărul locurilor în legislativul comunitar de la 705 la 720 pentru următorul mandat.
Între 6 și 9 iunie 2024, milioane de europeni vor juca un rol esențial în definirea viitorului democrației europene prin participarea la alegerile europene. Acest moment unic reprezintă o oportunitate colectivă de a influența direcția Uniunii Europene.
Importanța votului nu este niciodată de neglijat, fie că este la nivel local, național sau european; este sansa ta de a-ți exprima opiniile cu privire la chestiuni care te privesc.
Alegerile europene reprezintă o oportunitate esențială de a selecta reprezentanții care vor pleda pentru interesele voastre în cadrul Uniunii Europene. Deputații din Parlamentul European nu doar contribuie la elaborarea și adoptarea legislației, ci și la votarea acordurilor comerciale, supravegherea celorlalte instituții ale UE, verificarea corectitudinii cheltuielilor fondurilor UE și inițierea anchetelor pe diverse teme.
Tratatul de la Lisabona sau Tratatul de Reformă este un tratat internațional care modifică două tratate care constituie baza Uniunii Europene: Tratatul privind Uniunea Europeană (Maastricht) și Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene (Roma).
Parlamentul European este, pentru mulţi, o instituţie aflată „prea departe” pentru a putea influenţa cu ceva viaţa de zi cu zi. În ciuda acestei pareri, deciziile Parlamentului European au efecte asupra fiecaruia dintre noi.
Într-un „decalog” al celor mai interesante date legate de activitatea sa, legislativul european include deopotrivă informaţii mai sobre şi informaţii mai „soft”, cum ar fi consumul de fructe în timpul unei sesiuni.
În viziunea oficialilor de la Bruxelles, cele zece lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre Parlamentul European sunt următoarele:
este singura instituţie europeană aleasă direct de către cetăţeni
adoptă legi ce se intră în vigoare în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene
aprobă preşedintele şi membrii Comisiei Europene înainte ca aceştia să îşi preia postul
Parlamentul European lucrează în 23 de limbi
se reuneşte în plen în două sedii: Strasbourg şi Bruxelles
deputaţii europeni provin din statele membre UE direct proporţional cu populaţia acestora: astfel, Germania are cei mai mulţi deputaţi la Parlamentul European- 50, Malta cel mai puţini – 5
deputaţii europeni îşi ocupă locurile în aulă în funcţie de grupurile politice de care aparţin, nu în delegaţii naţionale
Parlamentul European supraveghează activitatea Comisiei Europene şi o poate demite dacă nu este mulţumit de activitatea acesteia
Parlamentul European are ultimul cuvânt în privinţa bugetului Uniunii Europene
Parlamentul European consumă, în timpul sesiunii, 3,5 tone de portocale pe zi.