Se împlinesc anul acesta cinci ani de la lansarea Pactului Verde European. Parlamentul European a aprobat, de atunci, cu mare majoritate inițiativele incluse în acest pachet de politici, dar, la nivelul anumitor țări și în zona unor sectoare social‑economice, unanimitatea este departe de a fi atinsă.
Pactul Verde European, sau Green Deal, reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase pachete de măsuri la nivelul Uniunii Europene în vederea protecţiei mediului înconjurător. Unul dintre principalele obiective este atingerea neutralităţii climatice în Uniunea Europeană până în anul 2050.
Sunt însă ţelurile Pactului prea ambițioase? Există posibilitatea ca anumite zone din numeroasele prevederi care compun Pactul să fie revăzute? Parlamentul European care va fi ales în iunie ar putea avea o structură politică diferită față de cel de acum, cu componente suveraniste, naționaliste și populiste mai puternice. Ar putea afecta o astfel de structură existența și coerența Pactului Verde European? Sunt Florin Orban şi vă invit să aflaţi răspunsuri la aceste întrebări de la eurodeputatul Vlad Marius Botoş, europarlamentar în grupul RENEW Europe.
Disclaimer: Sprijinul Parlamentului European pentru producerea acestui podcast nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorului. Parlamentul European nu poate fi făcut responsabil pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în podcast.
Leave a Comment